Tips för sommaren: Hur du klipper din häck?!

Tips för sommaren: Hur du klipper din häck?!

Det sägs att häcken skall vara klippt vid midsommar. Har du glömt att klippa dina? Lugn, det fungerar utmärkt att vänta, men vänta inte för länge, augusti är sista chansen.

Anledningen till att man inte bör klippa för sent är för att de nya skott som kommer behöver tid att härdas innan frosten kommer.Klipper du tidigt behöver du klippa en gång till, å andra sidan så behöver du inte klippa lika mycket och får mindre grenar att göra dig av med om du klipper oftare. Vill du få en tjockare häck kan en smal häck få mer volym om man klipper den flera gånger.

Ur ett botaniskt perspektiv så är det bättre att vänta till långt in i juli, då det är först då som grenarna är starka och tillväxten har börjat stanna av. Om du klipper för tidigt är risken att du klipper bort kanter och skott som gör att häcken frodas och i slutändan kan detta skada din planta. Har du en hög häck är det bättre att vänta då den är mer sårbar, en låg häck klarar en tidig klippning bättre.

Så vilka häckar klipps när?
I juli bör lövfällande häckar och liguster klippas, tuja, gran, idegran och lärk kan klippas i juli, men mår bäst av att klippas först i april och sedan i augusti. Har du blommande häckar skall dessa tunnas ut, genom att de äldsta grenarna klipps bort. En vanlig häck som bukettspirea kan lätt klippas ner men om du gör detta får du få, eller inga blommar alls.
Det finns en risk för att man klipper en häck för mycket, då bli häcken kal längst ner, om detta sker är enda lösning att klippa häcken hela vägen ner, samt lämna kvar ett par grenar som kan suga upp saven.

5 tips inför häckklippningen:
1. Planera – se över häckens behöv och ålder, vill du formklippa eller bara putsa den?
2. Resultat -hur vill du att häcken ska se ut när du är klar? Klippning stimulerar tillväxt, så vill du få en fyllig häck, klipp ofta.
3. Ha kul! – låt klippningen bli lite utav en tradition och bjud över grannar och vänner för att beskåda ditt resultat.
4. Bra verktyg – bra verktyg ger ett bättre resultat, så enkelt är det. Se över dina redskap så de är i bästa skick eller investera i nya redskap och se till att vårda dem när du inte använder dem.
5. Ergonomi – skaffa dig en komfortabel ståhöjd med hjälp av en liten trappstege.

Klippa häcken rätt årstid häcksax

Hoppas att dessa tips är till nytta och har ni några frågor får ni gärna ställa dessa i kommentarsfältet.

 

/Tony

Taggar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är märkta. *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om uppföljning kommentarer via e-post. Du kan också prenumerera prenumerera utan att kommentera.